Programări

0747 777 107

ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE PSORIAZIS

Ce este psoriazisul?

Este o boală cronică a pielii reprezentată de zone cutanate roșii, uscate, îngroșate (în relief), inflamate si acoperite de scuame argintii, ușor detașabile, toate acestea însoțite de prurit (mâncărime) în grad variabil.

De ce apare psoriazisul?

Studiile de până în prezent, nu au identificat o cauză exactă a psoriazisului, însă este cert că se dezvoltă ca urmare a interacțiunii dintre SISTEMUL IMUNITAR, FACTORII GENETICI ȘI FACTORII DE MEDIU. Uneori, persoanele au rude de sânge deja diagnosticate cu psoriazis.

Este contagios psoriazisul?

Nu. Psoriazisul NU este contagios și nu are cauză infecțioasă! Boala reflectă susceptibilitatea persoanei respective la boală, prin anumite gene sau defecte de sistem imunitar proprii, combinate cu factorii de mediu.

Se poate preveni psoriazisul?

Nu. Din cauza mecanismelor ce stau în spatele bolii (gene, reglaje fine ale sistemului imunitar la nivel molecular), nu există metode de prevenție a bolii, însă există factori de mediu cunoscuți ca provocând sau exacerbând un episod de boală: fumat, stres, infecții respiratorii, anumite medicamente (de exemplu beta-blocante) etc.

Se poate vindeca psoriazisul?

Este o boala CRONICĂ, ceea ce înseamnă că aceasta NU se vindecă, însă are perioade de dispariție și de recădere, variabile de la persoană la persoană și chiar la aceeași persoană. Tratamentele actuale fac erupția să dispară și mențin boala sub control. Medicul dermatolog este cel care stabilește diagnosticul și varianta de terapie cea mai potrivită pentru pacient, ținând cont de istoricul său medical și de forma de boală.

De ce să se prezinte la medic o persoană cu acest tip de afecțiune?

  • este una dintre bolile care impactează cel mai mult calitatea vieții persoanei ce suferă de această afecțiune, deoarece îi este afectată stima de sine, precum și interacțiunile sociale
  • există o paletă largă de afecțiuni ale pielii ce pot semăna cu psoriazisul și pentru că și psoriazisul poate avea variate forme de prezentare, este cel mai bine să vă prezentați la medicul dermatolog pentru a stabili diagnosticul corect și o conduită terapeutică în concordanță
  • psoriazisul poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi unghiile sau poate merge chiar și mai în profunzimea organismului (de exemplu articular)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button