Programări

0747 777 107

Sfaturi practice pentru pacienti

Cum recoltam corect pentru sumarul de urina?

Sumarul de urina se va recolta din prima urina de dimineata, in tubul de sumar de urina.

Inainte de procedura:

Spalam bine cu apa si sapun din abundenta zona genitala (este mai bine sa evitam produsele dezinfectante) si stergem zona cu un prosop proaspat spalat sau cu dischete demachiante.

In cazul barbatilor, se recomanda decalotarea preputului in momentul pregatirii si mentinerea decalotarii pe tot parcursul recoltarii.

Cum recoltam:

  1. Deschidem tubul pentru sumarul de urina si asezam capacelul tubului cu fata in sus pe marginea chiuvetei.

  2. Lasam primul jet de urina sa curga in vasul de toaleta (pentru 1-2 secunde) si apoi, fara intrerupere, recoltam din jetul de mijloc pana la umplerea tubului.

  3. Punem capacul tubului de sumar de urina si il asezam intr-o punga resigilabila.

Cum transportam:

  1. Daca putem ajunge in 2 ore de la recoltare la laborator: proba poate fi tinuta la temperatura camerei.

  2. Daca nu putem ajunge in 2 ore la laborator: proba poate fi tinuta la frigider pentru maxim 24 de ore.

Cum recoltam corect pentru urocultura?

Urocultura se va recolta din prima urina de dimineata, in borcanasul de urocultura si inainte de inceperea tratamentului antibiotic. Daca urocultura se face pentru a verifica eficienta antibioterapiei, atunci aceasta se va efectua la 5 zile dupa terminarea tratamentului antibiotic si se va specifica acest lucru in momentul predarii probei catre laborator.

Inainte de procedura:

Spalam bine cu apa si sapun din abundenta zona genitala (este mai bine sa evitam produsele dezinfectante) si stergem zona cu un prosop proaspat spalat sau cu dischete demachiante. Avem grija ca mai apoi sa nu atingem zona genitala de alte obiecte: lenjerie intima, hartie igienica etc. De asemenea, nu vom deschide borcanasul de urocultura pana in momentul recoltarii, pentru a evita contaminarea acestuia.

In cazul barbatilor, se recomanda decalotarea preputului in momentul pregatirii si mentinerea decalotarii pe tot parcursul recoltarii.

In cazul femeilor se recomanda departarea labiilor in timpul efectuarii igienei si recoltarii, pentru ca urina sa nu atinga parul pubian sau mucoasa labiala. De asemenea, in cazul femeilor active sexual sau la menstruatie, se recomanda folosirea unui tampon intravaginal in momentul recoltarii, pentru a nu contamina proba cu secretiile vaginale.

Cum recoltam:

  1. Deschidem borcansul de urocultura si asezam capacul cu fata in sus pe marginea chiuvetei. Avem grija sa nu atingem interiorul urocultorului sau capacului acestuia pentru a nu contamina proba.

  2. Lasam primul jet de urina sa curga in vasul de toaleta (pentru 1-2 secunde) si apoi, fara intrerupere, recoltam din jetul de mijloc pana la umplerea a ¾ din borcanas.

  3. Punem capacul urocultorului si il asezam intr-o punga resigilabila.

Cum transportam:

  1. Daca putem ajunge in 2 ore de la recoltare la laborator: proba poate fi tinuta la temperatura camerei.

  2. Daca nu putem ajunge in 2 ore la laborator: proba poate fi tinuta la frigider pentru maxim 24 de ore.

Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica non-invaziva, nedureroasa, ce presupune vizualizarea organelor abdominale cu ajutorul unei sonde aplicate pe abdomen. Pentru a putea usura procedura si pentru a obtine o imagine calitativa, se va aplica un gel special (non alergenic), ce va fi indepartat de pe piele imediat dupa procedura. Toata investigatia poate dura intre 15-30 de minute.

Pentru a asigura o imagine cat mai buna a abdomenului, ecografia necesita o pregatire din partea pacientului. Astfel, este recomandat sa NU mancam cu 4 ore inainte de investigatie pentru a vizualiza organele din abdomen in repaus digestiv si pentru a obtine o imagine cat mai clara a acestora. De aceea, cu 24 de ore inainte de ecografia abdominala NU se vor consuma bauturi acidulate, legume si fructe crude, prajeli sau alimente ce pot da balonare. Cu 1 ora inainte de investigatie, vom consuma 350-500 ml de apa plata si NU vom merge la toaleta pana dupa investigatie.

Call Now Button